24 Eylül 2014 Çarşamba

BAFRA PİDESİ-3 AÇIK KUŞBAŞILI PİDE

BAFRA PİDESİ  çeşitleri içerisinde yer alan açık pide çeşitleri kategorosinde bulunan kuşbaşılı pide yapıldığı malzemeler ve yapılma aşamasında kapalı pideden tamamen farklıdır.Kuşbaşılı pide yapılırken içindeki malzeme için ince ince doğranmış dana eti kuşbaşı şeklinde doğranmış domates ve yine çok ince doğranmış yeşil acı veya tatlı biber isteğe göre kullanılır.Hazırlanmış bu malzeme  sıvı yağ ile bir kapta birleştirilip iyice karıştırıldıktan sonra malzeme miktarına göre tuzda atıldıktan sonra hazır hale getirilir.Kuşbaşılı pide siparişi verildikten sonra pide ustası hamurunu kendi el düzenine göre özellikle elde açmalıdır ki pide pişerken kıvamı şekli değişmesin.Elde açılırsa kesinlikle farkını hissedersiniz.Daha sonra kenarları ince kıvrılan pide hamuru  belli bir sıcaklığa gelmiş ve tabanı iyice temizlenmiş fırına atılır.Birkaç dakikalık pişkinlikten sonra pide hamuru fırından çıkartılır.Pidenin üzerine hazırlanmış olan malzeme güzelce serpildikten sonra diğer yönü pişkin olan taraf değilde pidenin fırından çıkarken çıkmış olan ters yönünde özellikle koltukta(yani ateşe uzak)kısmında yavaş yavaş pişmelidir.Yaklaşık 5 dakikalık pişkinlikten sonra müşterinin isteğine göre istenilen pidenin üzerinde yumurta kırılır.Pidenin yumurtası çok pişecekse dağıtılır.Eğer az pişecekse beyazı alınır ve sadece sarısı dağıtılmadan üzerine bırakılıp en çok 1 dakika daha fırına atılır.Pide çıktıktan sonra özellikle o son aşamada müşterinin masasına bırakıldığında pidenin ucu kırılıp az pişmiş yumurtanın üzerine bandırılması  reklamlardaki sahneleri aratmayan o sahneyi adeta yeniden yaşatır.:))


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder