
20 Eylül 2014 Cumartesi
BAFRA PİDESİ
BAFRA PİDESİ tarihsel anlamada ne kadar uzun zamandır bafra halkının ağız tadına hitap ediyor bilinmez ama bafra halkının sosyal anlamda ilişkilerini düzenleyen bir araç olarak görülebilir.Bafra pidesi 1990 lı yıllarda pazar günlerinin vazgeçilmez yemeği idi.Bafrada o dönemlerde açılan sınırlı sayıda bafra pidesi işletmeleri dolu doluya dolar pide yaptırmak isteyenler erken saatlerde pidecilerde sıra beklerlerdi.Kurban bayramlarını hiç sormayın en az 5-6 kilo kocaman tencerelerde yapılan pide malzemeleri pidecilerde uzun kuyrukların oluşmasına sebep olurdu.Bafra pidesinin malzeme hazırlanması aşamasında genelde ev kadınlarının tercih ettiği yöntem kıyma ve soğanın aynı tencerede pişirilmesidir,Ancak pidenin malzemesi bu şekilde hazırlanmaz.Pide malzemesi hazırlanırken kıymanın kendi yağında kavrulması kavrulduktan sonrada yağının süzülmesi gerekmektedir.Soğuyan kıymanın içine en ideali elde çok ince doğranmış soğanın karıştırılması tuz karabiberinde bu aşamada katılarak pide malzemesinin hazırlanmasının en ideal yoludur.Bafra PİDESİ sadece hazırlanana malzeme ile ortaya çıkan bir ürün değildir.Pide hamurununda çok iyi mayalanmış dinlendirilmiş olmasıda bir o kadar önemlidir.Ayrıca pide fırınının tabanının çok iyi silinmesi pidelerin pişerken altının siyah olmaması için çok önemlidir.Ustanın pideyi pişirirken ateşe yakın pişirnesi pideyi haşlayabilir.Ancak ateşten uzak pişen pide çok daha çıtır ve ağız tadına uygun piştiği için çok daha beğenilecektir.Aşağıdaki resimde ideal pişmiş bir bafra pidesi resmi görülmektedir.Alış PİDE pidenin bu halde müşteriye sunulması için ustaları ile olabildiğince istişareler yapmakta özellikle bu konuda olabildiğince dikkatli davranmaktadır.

Etiketler:
BAFRA PİDESİ
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder